fbpx

Volwassenen

SoortenBeugels

In principe helpt de orthodontist je bij het maken van de juiste keuze, passend bij jouw gebit. Maar toch is het fijn om van te voren te weten welke opties er allemaal zijn. Beugels kun je onderverdelen in twee types, namelijk uitneembare beugels en vastzittende beugels. Hieronder vind je alle informatie!

Uitneembare beugels

Invisalign

De Invisalign beugel is een beugel waar wij fan van zijn. We zijn dan ook niet voor niets Diamond Provider van deze beugels. De Invisalign beugel corrigeert de stand van het gebit door middel van vrijwel onzichtbare hoesjes. Deze hoesjes worden speciaal op maat gemaakt. Om de 1-2 weken worden de hoesjes vervangen waardoor je tanden heel geleidelijk naar de gewenste stand verschuiven. Voor het beste resultaat is het de bedoeling dat je de Invisalign hoesjes dag en nacht draagt. Hoe lang de behandeling duurt hangt af van je gebit en de ‘hulpvraag’.

Vaste beugels

Keramische brackets

Een slotjes-beugel wordt ook wel plaatjes- of blokjesbeugel genoemd. Bijna iedereen is bekend met deze beugel. Het idee van een slotjes-beugel is dat er kleine brackets op de buitenkant van de tanden worden geplakt. Hier wordt speciale tandheelkundige lijm voor gebruikt. Tussen al deze brackets wordt een metalen draad gespannen. In eerste instantie is dit een dunne en soepele draad (boog). Bij de controles wordt de draad vervangen door een dikkere variant. Op deze manier worden de tanden langzaam verplaatst. Dit komt door een constante, zachte en zorgvuldige druk die de draad uitoefent op het gebit. Net zo lang tot het gebit in de gewenste stand staat. Om de boven- en onderkaak goed passend te krijgen, worden er vaak elastiekjes van de bovenkant naar de onderkant van de beugel gespannen.

Over het algemeen worden brackets gemaakt van roestvrij staal. Toch is het tegenwoordig ook mogelijk dat de brackets van tandkleurig keramisch materiaal worden gemaakt. Hierdoor valt de beugel minder op, wat zeker voor volwassenen vaak fijn  is. Het is wel zo dat keramische slotjes iets kwetsbaarder en duurder zijn.

De hyrax

De hyrax beugel kent een stuk minder bekendheid dan de slotjesbeugel. Met deze variant is het mogelijk om de bovenkaak in korte tijd te verbreden. Hoe dit in zijn werk gaat? De bovenkaak bestaat uit twee delen die in het midden met elkaar verbonden zijn via een schedelnaad (je verhemelte)..De Hyrax beugel, ook wel de spin genoemd, bestaat uit metalen ringen die in elke hoek van het gebit wordt geplaatst. In het midden zit een schroef. Door iedere dag aan de schroef te draaien, op instructie van de orthodontist, wordt de kaak telkens iets breder. Het aandraaien van de schroef kan wat lichte druk geven wat je tot in de neus te voelen is. Na een paar minuten verdwijnt het gevoel vanzelf. De kiezen van de bovenkaak en de onderkaak passen door de verbreding beter op elkaar. Na de verbreding is het nodig om het apparaat nog enkele maanden in de mond te laten zitten om de breedte te stabiliseren.

Call Now ButtonBel ons