Veelgesteldevragen
Heb je een vraag over het dragen van je beugel? Wij hebben de veelgestelde vragen op een rijtje gezet. Staat je vraag er niet tussen? Geen probleem, dan beantwoorden we deze graag alsnog.

Het plaatsen van de beugel kan inderdaad wat pijn veroorzaken. Dit hoort er helaas bij. Maar goed nieuws, in principe duurt deze pijn niet langer dan enkele dagen. Wanneer het te pijnlijk is, verlicht de pijn met paracetamol. Ook kun je tijdelijk zacht voedsel eten (bijvoorbeeld brood zonder korst, pap of soep). Houdt de pijn langere tijd aan, bel ons dan voor advies.
Hier zit geen leeftijdsgrens aan. Wij plaatsen ook veel beugels bij volwassenen. De enige voorwaarde is dat de tanden/kiezen en het tandvlees gezond is.
Op deze vraag is er helaas geen goed antwoord. De behandelduur is bij iedereen anders en wordt bepaald aan de hand van de intake en de eerste onderzoeken. Meestal duurt de actieve behandelperiode twee tot drie jaar. Maar in sommige gevallen gaat het sneller of duurt het juist langer.
Pijn kan weleens voorkomen bij het plaatsen of verstellen van een beugel. Het is nooit de bedoeling dat de pijn langere tijd aanhoudt. Is dit wel het geval? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de orthodontist en maak een spoedafspraak om de beugel te laten controleren. Heb je een uitneembare beugel? Dan kun je ervoor kiezen om de beugel even niet te dragen tot de afspraak plaats heeft gevonden.
Dit kan helaas gebeuren. Een los slotje of elastiekje, een draaduiteinde die te lang is en in je wang prikt, draad die uit de slotjes komt of een losse band. Voor al deze zaken geldt hetzelfde advies: het beste is om te bellen naar de orthodontist en zo snel mogelijk een reparatieafspraak maken. Wanneer de gipsmodellen van je gebit zijn meegegeven, neem deze dan mee naar de afspraak. Ditzelfde geldt voor het kapotte materiaal. Dat is handig bij de reparatie. Wacht niet te lang met bellen. Dan voorkomen we dat je tanden verkeerd gaan bewegen en de behandeling vertraagd wordt.
Dat verschilt per beugel en per behandeling. Vanaf 2013 worden er jaarlijks vaste tarieven voor de mondzorg bepaald door de Nederlandse Zorgautoriteit. Daarnaast is het mogelijk dat je een vergoeding ontvangt van je zorgverzekering. Raadpleeg daarom altijd goed de polisvoorwaarden.
Als u medische zorg nodig heeft, moet u volgens de Nederlandse wet een geldig identiteitsbewijs kunnen laten zien aan de zorgverlener. De legitimatieplicht in de zorg geldt voor iedereen, dus ook voor minderjarigen jonger dan 14 jaar. Kijk hier voor meer informatie.