fbpx

DeHyrax beugel

Wat is de Hyrax beugel?

De Hyrax beugel kent een stuk minder bekendheid dan de slotjesbeugel. Met deze variant is het mogelijk om de bovenkaak in korte tijd te verbreden.

Hoe dit in zijn werk gaat? De bovenkaak bestaat uit twee delen die in het midden met elkaar verbonden zijn via een schedelnaad (in je gehemelte). De Hyrax beugel, ook wel de spin genoemd, bestaat uit metalen ringen die in elke hoek van het gebit wordt geplaatst. In het midden zit een schroef. Door iedere dag aan de schroef te draaien, op instructie van de orthodontist, wordt de kaak telkens iets breder. Het aandraaien van de schroef kan wat lichte druk geven wat tot in de neus te voelen is. Na een paar minuten verdwijnt het gevoel vanzelf. De kiezen van de bovenkaak en de onderkaak passen door de verbreding beter op elkaar. Na de verbreding is het nodig om het apparaat nog enkele maanden in de mond te laten zitten om de breedte te stabiliseren.

De Hyrax beugel van Ortholie

kosten onzichtbare beugel

Wat zijn de voordelen van de Hyrax beugel?

Hieronder alle voordelen van de Hyrax beugel op een rij:

  • Kaakverbreding: De Hyrax-beugel is specifiek ontworpen om de bovenkaak geleidelijk te verbreden. Dit is vooral gunstig bij patiënten met een te smalle bovenkaak, wat kan leiden tot gebitsproblemen en een onjuiste beet. Door de kaakbreedte te vergroten, kan de Hyrax-beugel zorgen voor een betere balans en harmonie tussen de boven- en onderkaak.
  • Vroege interventie: De Hyrax-beugel kan al op jonge leeftijd worden gebruikt, meestal bij kinderen in de groei. Door vroeg in te grijpen, kan de expansiebeugel helpen bij het corrigeren van kaakproblemen en het voorkomen van verdere complicaties in de toekomst.
  • Verbeterde ademhaling en spraak: Een te smalle bovenkaak kan de luchtwegen beïnvloeden en ademhalingsproblemen veroorzaken, zoals snurken en slaapapneu. Door de bovenkaak te verbreden met een Hyrax-beugel, kan de luchtdoorstroming verbeteren en ademhalingsproblemen verminderen. Bovendien kan de correctie van de kaakpositie ook de spraak verbeteren.
  • Esthetische voordelen: Naast functionele voordelen kan de Hyrax-beugel ook esthetische voordelen bieden. Door het verbreden van de bovenkaak kan er meer ruimte ontstaan voor de tanden, waardoor ze mooi kunnen uitlijnen en een evenwichtige glimlach kan worden bereikt.

Voor wie is de beugel geschikt?

De Hyrax beugel is met name geschikt voor kinderen en adolescenten met een te smalle bovenkaak. Het kan ook worden gebruikt bij volwassenen in sommige gevallen.

Hoe lang moet ik de beugel dragen?

Gemiddeld wordt een Hyrax-beugel gedragen voor een periode van 3 tot 6 maanden.

Invisalign (1)
Invisalign Diamond Apex (2)

Hoe ziet het behandeltraject eruit?

Het behandeltraject met een Hyrax-beugel begint met een consultatie bij een orthodontist, waar de behoefte aan kaakverbreding wordt vastgesteld. Vervolgens wordt de Hyrax-beugel geplaatst en regelmatig aangepast door de orthodontist om geleidelijke kaakexpansie mogelijk te maken. Gemiddeld duurt de draagtijd van de Hyrax-beugel 3 tot 6 maanden. Zodra de gewenste kaakverbreding is bereikt, wordt de beugel verwijderd. Het behandeltraject heeft als doel om de balans en harmonie tussen de boven- en onderkaak te herstellen en gebitsproblemen te corrigeren.

De Hyrax beugel van Ortholie

Bij Ortholie vinden we persoonlijke aandacht voor iedere patiënt erg belangrijk. We doen er alles aan om iedereen weer met een gezonde én stralende lach naar buiten te laten lopen! Onze praktijk is gevestigd in Rotterdam Zuid, tegenover Zuidplein. Neem gerust contact op als u nog vragen heeft of vrijblijvend advies nodig hebt. Onze professionals staan voor u klaar!

Bel ons