fbpx

DeBlokbeugel

Wat is de blokbeugel?

Een blokbeugel is een uitneembare orthodontische beugel die wordt gebruikt om gebitsproblemen bij kinderen en tieners te corrigeren. Het stimuleert de juiste kaakgroei en verbetert de beet. Het wordt vooral gebruikt voor het behandelen van overbeet. De beugel wordt regelmatig gedragen, behalve tijdens maaltijden en tandenpoetsen. De orthodontist past de beugel aan en volgt de voortgang. Na de behandeling kan een retentie-apparaat nodig zijn om de resultaten te behouden.

kosten onzichtbare beugel

Wat zijn de voordelen van een blokbeugel?

Een blokbeugel heeft verschillende voordelen:

 • Vroege correctie: Blokbeugels worden vaak gebruikt bij kinderen en tieners, omdat ze kunnen worden toegepast tijdens de groei van de kaken. Hierdoor kunnen gebitsproblemen vroegtijdig worden gecorrigeerd, waardoor de kans op verdere complicaties in de toekomst wordt verminderd.
 • Bevordering van kaakgroei: Een blokbeugel stimuleert de juiste groei van de onderkaak, wat kan helpen om de relatie tussen de boven- en onderkaak te verbeteren. Dit kan resulteren in een betere beet en een harmonieuzere uitlijning van het gebit.
 • Geleidelijke correctie: Blokbeugels werken geleidelijk aan het corrigeren van de beet en het uitlijnen van de tanden. Ze zorgen voor een evenwichtige ontwikkeling van de kaken en tanden, waardoor duurzame resultaten worden bereikt.
 • Uitneembaarheid: Blokbeugels zijn uitneembaar, wat betekent dat ze gemakkelijk kunnen worden verwijderd tijdens het eten, tandenpoetsen en sporten. Dit maakt het comfortabeler en gemakkelijker om een goede mondhygiëne te handhaven.
 • Minder zichtbaarheid: Blokbeugels zijn vaak minder opvallend dan andere beugels, zoals traditionele metalen slotjesbeugels. Dit kan voordelig zijn voor mensen die zich zelfbewust voelen over het dragen van een beugel.

Voor wie is de beugel geschikt?

 • Een blokbeugel is geschikt voor kinderen en tieners met overbeet en helpt bij het verbeteren van de kaakgroei en de relatie tussen de boven- en onderkaak.

  Hoe lang moet ik de beugel dragen?

  Voor een optimale behandeling wordt aanbevolen om een blokbeugel ongeveer 14 tot 16 uur per dag te dragen. Het consistent dragen van de beugel gedurende deze periode helpt bij het bereiken van de gewenste resultaten en zorgt voor een effectieve correctie van de beet en de groei van de kaken. Het is belangrijk om de instructies van de orthodontist op te volgen en de blokbeugel consequent te dragen om een succesvolle behandeling te bevorderen.

Hoe ziet het behandeltraject eruit?

 • Gemiddeld duurt een behandeling 9 tot 12 maanden. In deze periode wordt de stand van de kaak rechtgezet. In het begin is het wel even wennen met het praten en het slikken. Verder kunnen je spieren ook een beetje stijf aanvoelen, omdat de spieren zich moeten aanpassen aan de nieuwe stand van de onderkaak. Een activator wordt 14-16 uur per dag gedragen. Vaak is een blokbeugel de eerste fase en wordt het vervolgd met een tweede fase waarin de patiënt een vaste beugel gaat dragen.

De blokbeugel van Ortholie

Bij Ortholie vinden we persoonlijke aandacht voor iedere patiënt erg belangrijk. We doen er alles aan om iedereen weer met een gezonde én stralende lach naar buiten te laten lopen! Onze praktijk is gevestigd in Rotterdam Zuid, tegenover Zuidplein. Neem gerust contact op als u nog vragen heeft of vrijblijvend advies nodig hebt. Onze professionals staan voor u klaar!

Bel ons