fbpx

SoortenBeugels

In principe helpt de orthodontist je bij het maken van de juiste keuze, passend bij jouw gebit. Maar toch is het fijn om van te voren te weten welke opties er allemaal zijn. Beugels kun je onderverdelen in twee types, namelijk uitneembare beugels en vastzittende beugels. Hieronder vind je alle informatie!

Uitneembare beugels

Invisalign

De Invisalign beugel is een beugel waar wij fan van zijn. We zijn dan ook niet voor niets Diamond Apex Provider van deze beugels. Deze status is een erkenning voor de best 1% presterende behandelaars van heel Europa (EMEA).

De Invisalign beugel corrigeert de stand van het gebit door middel van vrijwel onzichtbare hoesjes. Deze hoesjes worden speciaal op maat gemaakt. Om de 1-2 weken worden de hoesjes vervangen waardoor je tanden heel geleidelijk naar de gewenste stand verschuiven. Voor het beste resultaat is het de bedoeling dat je de Invisalign hoesjes dag en nacht draagt. Hoe lang de behandeling duurt hangt af van je gebit en de ‘hulpvraag’.

Blokbeugel

De blokbeugel wordt ook wel de activator genoemd en wordt vooral gebruikt om de groei  van de onderkaak te stimuleren bij kinderen. Gemiddeld duurt een behandeling 9 tot 12 maanden. In deze periode wordt de stand van de kaak rechtgezet. In het begin is het wel even wennen met het praten en het slikken. Verder kunnen je spieren ook een beetje stijf aanvoelen, omdat de spieren zich moeten aanpassen aan de nieuwe stand van de onderkaak. Een activator wordt 14-16 uur per dag gedragen. Vaak is een blokbeugel de eerste fase en wordt het vervolgd met een tweede fase waarin de patiënt een vaste beugel gaat dragen.

Vaste beugels

Slotjesbeugel

Een slotjesbeugel wordt ook wel plaatjes- of blokjesbeugel genoemd. Bijna iedereen is bekend met deze beugel. Het idee van een slotjesbeugel is dat er kleine metalen brackets op de buitenkant van de tanden worden geplakt. Hier wordt speciale tandheelkundige lijm voor gebruikt. Tussen al deze brackets wordt een metalen draad gespannen. In eerste instantie is dit een dunne en soepele draad (boog). Bij de controles wordt de draad vervangen door een dikkere variant. Op deze manier worden de tanden langzaam verplaatst. Dit komt door een constante, zachte en zorgvuldige druk die de draad uitoefent op het gebit. Net zo lang tot het gebit in de gewenste stand staat. Om de boven- en onderkaak goed passend te krijgen, worden er vaak elastiekjes van de bovenkant naar de onderkant van de beugel gespannen.

Herbstbeugel

De Herbstbeugel is een vaste beugel waarbij de groei van de onderkaak wordt gestimuleerd, net zoals bij de activator beugel. De beugel heeft acht ringetjes (vier boven, vier onder), die met elkaar verbonden  zijn met metalen staafjes. Aan de zijkant zitten twee uitschuifbare pootjes van de bovenkaak naar de onderkaak. In het begin is het wennen met kauwen, praten en slikken. Ook kun je in het begin wat last krijgen van spierpijn door de druk die de beugel geeft. Dit verdwijnt na een paar dagen. Tijdens het dragen van een Herbstbeugel is het belangrijk dat je je mond niet te ver open doet, dan kan het gebeuren dat de pootjes (aan de zijkant) uit de buisjes schieten. Daar hoef je niet van te schrikken. In veel gevallen kun je deze gelukkig zelf terug zetten.

De hyrax

De hyrax beugel kent een stuk minder bekendheid dan de slotjesbeugel. Met deze variant is het mogelijk om de bovenkaak in korte tijd te verbreden. Hoe dit in zijn werk gaat? De bovenkaak bestaat uit twee delen die in het midden met elkaar verbonden zijn via een schedelnaad (je verhemelte)..De Hyrax beugel, ook wel de spin genoemd, bestaat uit metalen ringen die in elke hoek van het gebit wordt geplaatst. In het midden zit een schroef. Door iedere dag aan de schroef te draaien, op instructie van de orthodontist, wordt de kaak telkens iets breder. Het aandraaien van de schroef kan wat lichte druk geven wat je tot in de neus te voelen is. Na een paar minuten verdwijnt het gevoel vanzelf. De kiezen van de bovenkaak en de onderkaak passen door de verbreding beter op elkaar. Na de verbreding is het nodig om het apparaat nog enkele maanden in de mond te laten zitten om de breedte te stabiliseren.

Bel ons