fbpx


Alles over vaste beugels

Zoals eerder uitgelegd kun je beugels onderverdelen in twee types: de uitneembare beugels en de vastzittende beugels. De uitneembare hebben we uitgebreid besproken in de vorige blog. Maar hoe zit dat dan met ‘vaste’ beugels? Daar ga je nu achter komen!

Vaste beugels

Zoals de term eigenlijk al verklapt, kun je vaste beugels niet zelf uit je mond halen. De beugel wordt in de mond bevestigd en wordt er pas uit gehaald wanneer je lach weer oogverblindend is. Er zijn twee soorten vaste beugels die het meest gangbaar zijn:

  • Slotjesbeugel

Een slotjes beugel wordt ook wel plaatjes- of blokjesbeugel genoemd. Bijna iedereen is bekend met dit soort beugel. Het idee van een slotjes beugel is dat er kleine brackets op de buitenkant van de tanden worden geplakt. Hiervoor wordt speciale tandheelkundige lijm gebruikt. Tussen al deze brackets wordt een metalen draad gespannen. In eerste instantie is dit een dunne en soepele draad (boog). Bij de controles wordt deze vervangen door een dikkere variant of worden de draden aangepast. Op deze manier worden de tanden langzaam verplaatst. Dit komt door een constante, zachte en zorgvuldige druk die de draad uitoefent op het gebit. Net zo lang tot het gebit in de gewenste stand staat. Om de boven- en onderkaak goed passend te krijgen, worden er vaak elastiekjes van de bovenkant naar de onderkant van de beugel gespannen.

Over het algemeen wordt de beugel gemaakt van metaal. Toch is het tegenwoordig ook mogelijk dat de brackets van tandkleurig keramisch materiaal gemaakt worden. Hierdoor valt de beugel minder op, wat zeker voor volwassenen vaak een fijn gegeven is. Het is wel zo dat keramische slotjes kwetsbaarder en duurder zijn.

De eerste dagen na plaatsing van de beugel, dan wel na het plaatsen van een nieuwe boog, kan het wat pijnlijk zijn. Er kan een trekkend gevoel in je mond ontstaan of wat wondjes aan de binnenkant van je mond. Soms merk je dat er wat meer speeksel ontstaat of dat je een beetje gaat slissen. Deze klachten houden niet lang aan en trekken meestal na een paar dagen vanzelf weg.

Het onderhouden van je tanden is des te belangrijker wanneer je een slotjesbeugel draagt. Pas daarom op met harde etenswaren (een appel of bijvoorbeeld nootjes) en kleverig snoepwaar (kauwgom of winegum). Ook is het lastiger om je gebit goed schoon te houden. Meerdere keren per dag je tanden poetsen is dus noodzakelijk.

  • De hyrax beugel

De hyrax beugel kent een stuk minder bekendheid dan de slotjesbeugel. Met dit apparaat is het mogelijk om de bovenkaak in korte tijd te verbreden. Hoe dit in zijn werk gaat? De bovenkaak bestaat uit twee delen, die in het midden met elkaar verbonden zijn via een schedelnaad (je verhemelte).De hyrax beugel, ook wel de spin genoemd, bestaat uit metalen ringen die in elke hoek van je gebit wordt geplaatst. In het midden zit een schroef. Door iedere dag aan de schroef te draaien, op instructie van de orthodontist, wordt de kaak telkens iets breder. Het aandraaien van de schroef kan dat wat druk geven, dit kun je tot in je neus voelen. Dit verdwijnt na een paar minuten vanzelf. De kiezen van de bovenkaak en de onderkaak passen door de verbreding beter op elkaar. Na de verbreding is het nodig om het apparaat nog enkele maanden in de mond te laten zitten. Dit om de breedte te stabiliseren.

Nu weet jij alles over de meest gangbare soorten beugel! En vergeet niet dat de orthodontist je uiteraard altijd hebt bij het maken van de juiste keuze, passend bij jouw gebit.

 

Did you like this? Share it!

2 comments on “
Alles over vaste beugels

Klopt het dat een beugel ook tanden teru kan duwen de kaak in? En wat voel je van elastieken?

Wat voel je van elastieken?

Comments are closed.

Bel ons